Van Mechanisch naar Menselijk

Oud management denken. Het is helaas in veel organisaties nog aan de orde van dag. Politieke spelletjes, hiërarchie en misbruik van machtsposities. Focus op controle, beheren en beheersen aan de hand van spreadsheets vol met cijfers en formules. Soms schiet er iets door me heen dat denkt ‘het zal toch niet meer zo extreem zijn’. Inmiddels snapt het gros van de mensen toch wel dat er noodzaak en behoefte is aan een andere manier van leidinggeven?

En dan spreek ik weer iemand. Ontslagen na eerst buitengesloten te zijn geweest uit het team en een jaar lang geprobeerd te hebben om een echt gesprek met de manager te bewerkstelligen. Zonder resultaat. Nu achteraf gezien blijkt het een cadeau te zijn, voor geen goud wil deze persoon meer in dezelfde organisatie werken. En toch is het zonde en wil je niet dat het zo verloopt. Er kwam namelijk een burn-out bij kijken en daar wil je als werkgever natuurlijk niet aan bijdragen. Naast dat je het niemand gunt om een burn-out te krijgen, kost het ook nog eens ontzettend veel geld (circa € 300 per dag). En toch gebeurt het nog teveel.

De invloed van de automatische piloot

Wat me zo verbaast is dat het zoveel volwassenen gewoonweg niet lukt om een open en kwetsbaar gesprek met elkaar te voeren. Thuis misschien nog wel maar op het werk beginnen ze er niet aan. En toch is het tegelijkertijd ook geen verrassing als ik me er weer aan herinner dat 95% van ons denken en handelen onbewust is. En als daar geen aandacht naar toe gaat dan wordt het lastig om in stressvolle situaties niet vanuit een overlevingsstand te reageren.

Zo ben ik zelf toch dagelijks met dit onderwerp bezig en betrapte ook ik mezelf er laatst weer op dat ik vanuit mijn automatische piloot reageerde. Iemand was iets voor mij aan het doen en dat ging me te langzaam. Daardoor werd ik ongeduldig en vond ik de ander sloom waardoor ik kattig reageerde.

Wat daaronder zat was dat ik onzekerheid voelde en bang was dat het werk niet op tijd af kwam. Maar dat had ik pas later door toen ik ging reflecteren op de situatie. Ik voelde me vervelend over mijn reactie en dat was de trigger om mijn gedrag onder de loep te nemen. Eerst kwam er schaamte gecombineerd met allerlei afkeurende gedachtes. ‘Waarom doe je het nou weer zo?’. ‘Je snapt toch zo goed hoe het werkt, waarom lukt het je dan niet om normaal te reageren?’. ‘Had je niet eerst even kunnen ademhalen voordat je je woorden eruit gooide?’.

Toen ik door kreeg wat er daadwerkelijk onder zat, de onzekerheid en angst niet op tijd klaar te zijn, kon ik met meer liefde naar mezelf kijken. En van daaruit het gesprek met de ander aan gaan. Ik had zelf niet goed gepland en zag de ander op dat moment als de vertragende factor maar ook als de oplossing. En dat was onterecht.

Nieuw organiseren

Wat organisaties nodig hebben zijn leiders, echte leiders. Die staan voor helderheid, visie, effectiviteit, vertrouwen en resultaat. Om dat uit te kunnen dragen zal persoonlijk leiderschap hoog op je agenda moeten staan. En daar is reflecteren een onderdeel van.

Het besef dat je zelf maar een schakel in het geheel bent en dat de organisatie jou niet nodig heeft, draagt bij aan een stuk nederigheid dat velen malen aantrekkelijker is om te volgen dan iemand die zijn macht vertoont.

Leiderschap start dus met het bewustzijn van wie je bent en wie je wilt zijn. Want door dat bewustwordingsproces wordt voor jou duidelijk wat jij wilt bieden aan de organisatie, aan de mensen om je heen en eventueel aan de wereld. Als je dat niet doet ga je je leiderschap bouwen op oude patronen uit het verleden die niet behulpzaam zijn in het hier en nu en naar de toekomst.

Heldere binnenwereld

Het gaat dus om extreme helderheid creëren over jouw binnenwereld. Over het bewust worden van talenten en potentie. Maar ook van onverwerkt verdriet of trauma en je blokkades en alles wat daar bij hoort. Zodat je authentiek kunt handelen, geen façade meer op hoeft te houden, geloofwaardiger over komt en effectiever kunt samenwerken.

En dat vergt kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid om jezelf helemaal aan te kijken en te laten zien. Dat je ook fouten maakt. Soms om hulp moet vragen. Ergens tegenop ziet. Of niet weet hoe het er over een tijdje uit ziet.

Heb je nou geen idee hoe je hiermee moet beginnen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in en dan kijken we samen wat een eerste stap kan zijn.